Als je het niet kunt opeten moet je het ook niet op je huid smeren!

WAAROM NIET?

De huid is ons grootste orgaan en 60% van de ingrediënten van onze verzorgingsproducten kunnen door haar worden opgenomen en zo in je bloedbaan komen.

WAT ZIJN NATUURLIJKE PRODUCTEN?

Dit zijn producten die gemaakt zijn op basis van heilzame planten, kruiden en bloemen en als doel hebben om het biologische evenwicht van de huid in stand te houden.
Wat is het biologisch evenwicht? Dat is: het in balans zijn van de zuurgraad, de vetmantel en de natuurlijke bacteriën in de huid.
Waarom is dit zo belangrijk? Omdat de huid ervoor zorgt dat we niet uitdrogen, niet onderkoelen en dat infecties niet binnen kunnen komen.

HOE KUN JE ERVOOR ZORGEN DAT DIT BIOLOGISCH EVENWICHT IN STAND BLIJFT OF KOMT?

Door gebruik van natuurproducten met huid eigen ingrediënten. En door geen producten te gebruiken met synthetische toevoegingen.

WAT ZIJN SYNTHETISCHE INGREDIËNTEN EN HOE KAN IK DIE HERKENNEN?

1. Synthetische meng en bindmiddelen (emulgatoren), zoals PEG* en Reth*, Polysorbate 20, 60, 80 etc.;
2. Synthetische oliën, zoals Dimethicone en onnatuurlijke oliën en vetten, zoals paraffine en vaseline (paraffineverslaving);
3. Synthetische toevoegingen en/of hulpmiddelen, zoals carbomeren, diëthylphalaat (DEP)/methanol, EDTA, TEA*, DEA, MEA, NDEA, propylene glycol;
4. Synthetische kleurstoffen
5. Synthetische conserveringsmiddelen, zoals..
6. Synthetische grondstoffen voor shampoo, sulfaten.
7. Synthetische parfumstoffen.

Bepaalde synthetische stoffen worden niet alleen in lichaamsverzorgingsproducten toegepast, maar ook in de industrie, zoals antivries- en remvloeistofWAT KRIJG JE VAN HET GEBRUIK VAN SYNTHETISCHE INGREDIËNTEN?

Synthetische stoffen kunnen direct of indirect de verstoringen van het biologische evenwicht van de huid veroorzaken, vooral bij gebruik op de langere termijn. Synthetische ingrediënten kunnen bijvoorbeeld de hormoonhuishouding ontwrichten, de zuurgraad van de huid aantasten en de vetmantel van de huid of de gehele huid ontregelen. Dit kan juist huidproblemen veroorzaken, zoals: acné, rimpels en huidontstekingen. Maar ook erger kunnen ze bijvoorbeeld lever en nier problemen opleveren en kankerverwekkend zijn, net zoals sommige E nummers in voeding.

KAN JE EEN VOORBEELD NOEMEN VAN EEN SYNTHETISCH INGREDIËNT?

Wat heel veel mensen gebruiken is vaseline of paraffine. Dat zijn aardolie producten die gemaakt worden van afvalstoffen uit de benzine en olie industrie. Daarmee smeer je een chemische vetlaag op de huid, waardoor je je poriën dicht smeert en je eigen natuurlijke vetten afbreekt. Je huid maakt geen nieuwe vetten aan, dus als je stopt met deze smeermiddelen, voelt je huid droog en onprettig aan. Dan krijg je de zogenaamde “paraffineverslaving”.
Sulfaten in shampoos (zwavel, sterke reinigers)
Ammonia in haarverf
Aluminium in deodorants
Aceton voor nagels
Parabenen.

WAAROM WORDEN DAN NOG STEEDS SYNTHETISCHE INGREDIENTEN INGEZET?

Omdat ze goedkoper zijn dan een natuurlijk ingrediënt en omdat ze bij voorbeeld lang conserveren. En omdat producenten er blind voor zijn vanuit gewenning.

WAT BETEKENT DERMATOLOGISCH GETEST?Dermatologisch getest wil zeggen dat de fabrikant het schoonheidsproduct en/of de gebruikte ingrediënten in het product door dermatologen of artsen heeft laten testen op mensen.
MAAR …dit zegt niets over de resultaten van dat onderzoek en ook niets over de veiligheid van een product: Testen is één ding maar de resultaten van die testen analyseren en de bevindingen van dat onderzoek vrijgeven/publiceren is een ander.